Hasta tanı konulduğu aynı gün ameliyat edilerek bir gece hastanede kalarak taburcu edilmektedir. Ameliyat için her hangi bir hazırlık dönemi gerekmemektedir. Ameliyattan 6 saat sonra hasta beslenmeye başlayabilir.
Endikasyonlar
Ventral fıtıklarda laparoskopik tamir için genel endikasyon geleneksel açık cerrahi kriterlerine uyan hastalarda 3 cm veya daha büyük çapta fasya defekti olan fıtık bulunmasıdır. Çapı 3 cm.den küçük defektler standart tekniklerle tamir edilebilir ve bu hastalarda laparoskopik yakşaşımın herhangi bir üstünlüğü yoktur. Orta hatta üstte veya alt kadranlardaki fıtıklar laparoskopik yaklaşım için eşit ulaşılabilir özelliktedir.
Özel şartlar ise:
a. Enkarsere fıtıklar eğer fıtık ve içeriği laparoskopik olarak iyi görüntülenebiliyorsa, yapışıklıklar kolay diseke edilebiliyorsa ve fıtık redükte edilebiliyorsa laparoskopik olarak tamir edilmelidir.
b. Müteakip ameliyat geçirmiş batında yapışıklıkların yaygınlığı ve yoğunluğu laparoskopik ventral fıtık tamirinin süresini ve zorluğunu belirleyen esas faktörlerdir. Yapışıklık oluşumu tahmin edilemeyeceği için daha önce geçirilmiş multipl ameliyatlar laparoskopik yaklaşıma engel olmamalıdır çünkü ilk trokar için uygun bir giriş yeri bulunduğunda güvenle pnömoperiton sağlanabilir.
c. İsviçre-peyniri fıtıklar (multipl küçük defektler) laparoskopik yaklaşım için genellikle uygun endikasyondurlar çünkü bu tür fıtıklarda fasya defektlerinin sayısı ve fıtığın yaygınlığı genellikle beklenenden fazladır. Laparoskopik yaklaşımla tüm defektler rahatlıkla belirlenir ve mesh protez buna göre uygun olarak dikilir. Ventral fıtıkların laparoskopik tamiri için kontraendikasyonlar yoğun skarlı batın (trokarı güvenli olarak girip pnömoperiton sağlamak imkansızdır) ve strangüle veya barsak infarktı olan akın batındır.
Ameliyat:
*Genel anestezi altında uygulanır.
*3 trokarla gerçekleştirilir.
*Yama karın ön duvarındaki defekti örterek karın içinden zımba ile tespit edilir.
*2-3. Gün hasta taburcu edilir.
*Fıtığın büyüklüğüne göre 7-10 gün sonra hasta işine döner.